Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • voltar
    L&K
    • 2009
    • 1107
    • Octavia II (1Z3)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Octa-vian
    nie brałem pod uwagę ESP w O1

zrobiłem po prostu listę rzeczy, które chciałbym mieć w aucie
    No i to blad ... bo porownujac trzeba to zrobic na tyle dokladnie ile sie da. Zreszta nie tylko za ESP w 01 trzeba doplacic. Z cennika wynika ze nie ma tam nawet tylnej wycieraczki i innych drobiazgow. Reasumujac cena 02 z czegos wynika m inn. z lepszego seryjneg wyposazenia dlatego chcialem zwrocic uwage ze roznica w cenie nie jest tak duza jak sie wydaje. No niemniej rozumiem ze komus moze brakowac tych 10 tys jak kupuje wersje podstawowa 01.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• Morgoth
      L&K
      • 2010
      • 1116

Zamieszczone przez voltar
      Z cennika wynika ze nie ma tam nawet tylnej wycieraczki
      Tylko że pewnie takich samochodów nie wypuszczają z fabryki i będzie to ukryty koszt dla klienta.

Coś w stylu podawania cen modeli bez np. lakieru metallic, a takie w ogóle nie są produkowane (np. Honda Civic 2-generacje wstecz, metallic za 2.000 zł), albo Kia Venga bez ESP (fabryka montuje ESP do każdego egzemplarza, ale w cenniku podają cenę bez i w "promocji" ESP za 1000 zł).
      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
      G.B.Show

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Morgoth
        Z cennika wynika ze nie ma tam nawet tylnej wycieraczki
        Tylko że pewnie takich samochodów nie wypuszczają z fabryki i będzie to ukryty koszt dla klienta.

Coś w stylu podawania cen modeli bez np. lakieru metallic, a takie w ogóle nie są produkowane (np. Honda Civic 2-generacje wstecz, metallic za 2.000 zł), albo Kia Venga bez ESP (fabryka montuje ESP do każdego egzemplarza, ale w cenniku podają cenę bez i w "promocji" ESP za 1000 zł).
        Octavia jest produkowana w kolorach niemetalicznych ... podobnie jak i bez wycieraczki. Zrobia ci dokladnie taka jak zamowisz ... a jak bierzez z placu i ma wycieraczke to zareczam cie ze jest to na fakturze wiec o jakim to koszcie ukrytym mowisz ?

Komentarz

• krzysiek1974
          Rider
          • 2009
          • 323

Ja też przerabiałem:

O1+podstawowy pakiet z klimą =>

O1+podstawowy pakiet z klimą+parę dodatków (chciażby ta wycieraczka, boczne pp, czujnik parkowania) =>

O2 mint =>

O2 mint + parę dodatków =>

O2 ambiente

Stanęło na O2 mint + parę dodatków. Generalnie najgoorszą opcją było doposażanie O1 bo szybko osiągało się poziom O2 mint. W moim przypadku w grę wchodziło więc albo O1 bez zbędnych dodatków (tylko to co najpotrzeniejsze!) - albo O2. Ceny są tak skalkulowane, że nie warto b. dopsażać O1 (pakiet + ew. 1 lub 2 niedrogie dodatki)

Komentarz

• golibroda
            Rider
            • 2009
            • 530

To fakt, nie warto doposażać niższej wersji w zbyt wiele elementów bo wychodzi to niewiele taniej niż wersja wyższa.
            Jednak dołożenie do wersji wyższej skutkuje dopłatą za rzeczy czasami użytkownikowi zbędne.
            Pozdrawiam
            Piotr

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez golibroda
              Jednak dołożenie do wersji wyższej skutkuje dopłatą za rzeczy czasami użytkownikowi zbędne.
              ale lepiej mieć coś zbędnego niż nie mieć niezbędnego
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• krzysiek1974
                Rider
                • 2009
                • 323

Zamieszczone przez szkoda
                ale lepiej mieć coś zbędnego niż nie mieć niezbędnego
                ...a najlepiej mieć to, co dokładnie się chce (i nic ponadto)

Komentarz

• golibroda
                  Rider
                  • 2009
                  • 530

Po co dopłacać za coś czego się nie chce.

Tak to wszystko jest wyliczone, aby wyciagnać od użytkownika kasę. Nie znajdzie się złotego środka w wyposażeniu ... zawsze bedzie przesyt lub niedosyt.
                  Wielu to przerabiało i ONI :szeroki_usmiech o tym wiedzą.
                  Pozdrawiam
                  Piotr

Komentarz

• voltar
                    L&K
                    • 2009
                    • 1107
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Po co dopłacać za coś czego się nie chce.

Tak to wszystko jest wyliczone, aby wyciagnać od użytkownika kasę. Nie znajdzie się złotego środka w wyposażeniu ... zawsze bedzie przesyt lub niedosyt.
                    Wielu to przerabiało i ONI :szeroki_usmiech o tym wiedzą.
                    Masz racje ... ja mam wypasionego i dpososazonego Eleganca i ciagle go jeszcze doposazam
                    Roznica pomiedzy wersjami wyposazeniowymi 02 czyli Classic/Mint - Ambiente - Elegance to jedna sprawa. Jezeli jednak przeskakuje sie generacje auta to juz tym bardziej trzeba sie zastanowic i moim zdaniem lepiej doplacic.

Komentarz

• Morgoth
                      L&K
                      • 2010
                      • 1116

Octavia jest produkowana w kolorach niemetalicznych ... podobnie jak i bez wycieraczki. Zrobia ci dokladnie taka jak zamowisz ... a jak bierzez z placu i ma wycieraczke to zareczam cie ze jest to na fakturze wiec o jakim to koszcie ukrytym mowisz ?
                      Zdawało mi się dotychczas, że nie da się kupić Skody bez wycieraczki tylnej, mimo takowej wersji w cenniku, a każdy sprzedawca ma w obowiązku namówić klienta na wycieraczkę, bo fabryka i tak wypuszcza auta z tym elementem.

Hmmmm widzę tu typowo szkopskie podejście do wyposażenia = jak nie ma na fakturze, to nie ma w aucie, czyli mówiąc inaczej lista wyposażenia ma klika(naście stron) i dłub sobie człowieku sam :?

Zamieszczone przez krzysiek1974
                      Stanęło na O2 mint + parę dodatków.
                      Z tego co wymieniłeś, to faktycznie najrozsądniejszy wybór 8)
                      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                      G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zdawało mi się dotychczas, że nie da się kupić Skody bez wycieraczki tylnej
                        każda O2 od MY 2005 z wycieraczką, do O1 trzeba zamawiać, oczywiście w liftbeku

Hmmmm widzę tu typowo szkopskie podejście do wyposażenia = jak nie ma na fakturze, to nie ma w aucie, czyli mówiąc inaczej lista wyposażenia ma klika(naście stron) i dłub sobie człowieku sam
                        niektórzy wolą właśnie to od tych gotowych paczek, w civiku był ten problem, że chcieliśmy coś z wersji niższej i coś z wyższej, ale "Panie nie da się" :?
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• Morgoth
                          L&K
                          • 2010
                          • 1116

No tak japońce to minimaliści, za to IMO ideałem są niektóre modele koreańskie - w sumie można mieć dowolnie skonfigurowany model na bazie kilku gotowych pakietów + dodatki.

Skoda nie jest zła w tej mierze, ale i tu jest pełno ograniczeń, np. niektóre pakiety/dodatki wykluczają się wzajemnie, albo wymagaj dokupienia kolejnego pakietu.
                          Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• kazek103
                            Rider
                            • 2012
                            • 351

Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem potrzebuję szybkiej pomocy przy konfiguracji samochodu.
                            Zdecydowałem się na zakup Skody Octavi kombi 1,8 TSI w wersji Family Plus i chciałbym ją dodatkowo doposażyć w wyświetlacz maxi dot , funkcja corner do halogenów i czy warto dopłacać 200 zł do alarmu z funkcją przechyłu.
                            I jeszcze którą tapicerkę wybrać do nadwozia Platin Onyx czy Blue,
                            felgi Proxima czy Crateris za wszelkie sugestię będę wdzięczny samochód zamawiam przez internet i nie mam możliwości odwiedzenia salonu. decyzję muszę podjąć do najbliższego
                            poniedziałku dzięki.

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

kazek103, po jaką chorobę piszesz to samo w dwóch różnych wątkach ??!!
                              P.S.
                              Gratulacje odgrzania 2 letniego kotleta
                              Czarny Elegance

Komentarz

• kazek103
                                Rider
                                • 2012
                                • 351

Przepraszam jak pisałem jestem nowy a czas nagli.

Komentarz

• Octa-vian
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 122

jak mają ukraść to nawet przechył nie pomoże...
                                  jeździsz pewnie bez kornerów i dajesz radę, więc dla mnie to zbędny gadżet...
                                  lepiej to wydać na ładniejsza końcówkę (chromowaną) wydechu...

Komentarz

Pracuję...